maanantai 18. maaliskuuta 2019

Nuorten syrjäytyminen


Syrjäytymisellä tarkoitetaan yhteiskunnallisten järjestelmien, kuten työmarkkina- ja koulutus järjestelmien, ulkopuolelle jäämistä, sekä sen vaikutusta hyvinvointiin. Huomattavia syrjäytymisen riskitekijöitä ovat matala koulutus, toimeentuloon-, elämänhallintaan liittyvät tai terveydelliset ongelmat, sekä sosiaalisten suhteiden vähyys. Ylipäätään ulosjäänti yhteiskunnallisesta osallisuudesta. Vaikeudet yksittäisillä hyvinvoinnin osa-alueilla ei välttämättä horjuta elämänhallintaa; syrjäytyneisyys saa usein alkunsa, kun huono-osaisuus kasautuu ja monimuotoistuu. Huono-osaisuus voi olla myös periytyvää. (THL 2018a)

Kouluttamattomuus
Heikko menestys koulussa johtaa helposti toisen asteen koulutuksesta karsiutumiseen. Pelkän peruskoulun suorittaneet ovat huonossa asemassa työmarkkinoilla, mikä aiheuttaa toimeentulo vaikeuksia ja johtaa herkästi yhteiskunnallisesta osallisuudesta ulkopuolelle jäämiseen. Tutkimuksissa ollaan myös havaittu matalankoulutuksen negatiivinen vaikutus terveyteen ja etenkin psyykkiseen terveyteen, sekä muihin elämänhallintaan liittyviin ongelmiin. Koulutuksen ja työmarkkinoiden ulkopuolelle jäävän nuoren katsotaan olevan vähintäänkin syrjäytymisriskissä. Koulun rooli on kasvun ja kehityksen kannalta merkittävä. Esimerkiksi kiusatuksi tuleminen on riskitekijä myöhemmälle kehitykselle. (THL 2018b)

Lapsuuden elinolot
varhaisiän perhetekijät vaikuttavat yksilön myöhempään hyvinvointiin ja kehitykseen monella tavalla. Lapsuuden elinolojen vaikutus koulutusurien valintaan, sekä henkisen pääoman kertymään ovat suuria. Ongelmien ylisukupolvisuus näkyy mm. terveydenongelmissa, elintavoissa, sekä toimeentulossa. Kodin ulkopuolelle sijoitetuksi joutuminen on yhteydessä monenlaisiin hyvinvoinnin puutteisiin. Nuoren syrjäytymisen ymmärtämiseksi tulisi ottaa huomioon hänen tämän hetkisen elämän hyvinvoinnin vajeet, sekä aiempien elämänvaiheiden rooli. Erilaiset tekijät voivat turvata kasvua, kuten läheiset ihmissuhteet, harrastusmahdollisuudet ja varhainen puuttuminen, sekä yksilön kokemus omasta pärjäämisestä. (THL 2018b)

Nuorten syrjäytymisen ehkäisy
Syrjäytymisen ehkäisy alkaa yksilön ja perheen tukemisesta ja jatkuu yhteiskunnan syrjäytymistä tuottavien rakenteiden purkamiseen ja nuoria osallistavien rakenteiden luomiseen.  Hyvinvointieroja kaventavia ja syrjäytymistä ehkäiseviä toimenpiteitä ollaan pyritty toteuttamaan viime hallituskausina. (THL2018c)




-Josa

Lähteet:

Helsingin diakonissalaitos https://youtu.be/Fd5z3n1QdrQ

Kuva

Pixabay https://cdn.pixabay.com/photo/2016/08/19/20/54/boy-1606222_960_720.jpg

1 kommentti:

  1. Hei,
    mielenkiintoista asiaa syrjäytymiskehityksestä! Nuorten kohdalla juuri kouluttamattomuus on iso riskitekijä. Mielestäni nuorten koulutusta voisi enemmän tukea positiivisen erityiskohtelun kautta.

    VastaaPoista