keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Kun koulu ei kiinnosta

Koht on kevät, toukokuu ja vanhat yläasteen luokkakaverit laittaa lakin päähän tai valmistuu ammattiin. Mulla ei homma menny ihan putkeen, yritin parii koulutusta mut ei ne siel oikein jeesannu mua, enoikeen jaksanu käydä siel tunneilla ni jouduin jättää amiksen kesken. Meni kolme vuotta vähän hukkaan. Emmä oikeen tiedä mitä haluun. Ois kiva päästä duuniin. 




Tilastokeskuksen mukaan koulutuksen keskeyttäminen on onneksi vähentynyt kymmenessä vuodessa. Jos katsotaan esimerkiksi ammattikoulun keskeyttäneiden määrää, oli lukuvuonna 2005/2006 keskeyttäneitä hieman alle 11%, kun 2015-2016 määrä on ollut noin 7,5%. Mutta siltikin tämä tekee 7728 ammattikoulunsa keskeyttänyttä nuorta. 


     Mikä laittaa nuoren keskeyttämään opintonsa? 

Nuorisobarometri 2017 kertoo, että yleisin keskeyttämiseen liittyvä syy on se, että nuori on valinnut väärän alan ja se on enemmistöllä vaikuttanut nuoren lopettamispäätökseen. Kouluun liittyvistä keskeyttämissyistä kolmasosa nuorista ei ole kokenut opintojen vastaavan hänen odotuksiaan. 14 prosentilla keskeyttämiseen on vaikuttanut tuen vähyys opinnoissa. Muiksi syiksi on mainittu myös rahanpuute tai pitkä koulumatka. Monella nuorella keskeyttäminen on kuitenkin poikinut hyvää, sillä moni on jatkanut opiskeluja mielekkäämmällä alalla tai mennyt töihin. 


Kuitenkaan kaikki nuoret eivät keskeyttämisen jälkeen ole löytänyt suuntaa elämälleen. Osalla tulee opintoihin pidempi katko tai opinnot jäävät kokonaan kesken, eivätkä he ole onnistuneet löytämään työtä. Lisäksi tutkimuksessa kävi ilmi, että koulutuksen ulkopuolelle jääneet olivat kokeneet tuen puutetta tai heille oli suositeltu keskeyttämistä. Mikäli nuorella on koulussa vaikeaa, olisi tärkeää käydä ensin läpi kaikki mahdolliset keinot, joilla nuoren opiskeluja voidaan tukea ennen, kun suositellaan opintojen lopettamista. 







Mistä nuori voi hakea apua miettiessään suuntaa? 


Mikäli nuori ei ole enää kouluun liittyvän avun piirissä, opintoihin ja työhön liittyvissä asioissa on monia paikkoja, joista voi hakea tukea. Valtakunnallisesti toimii esimerkiksi Ohjaamo, jolla on noin 60 toimipistettä eri puolella Suomea
Myös aluehallintovirastojen valtakunnallisesti järjestämään Etsivä nuorisotyöhön voi ottaa yhteyttä. Etsivä nuorisotyö auttaa työn tai koulutuksen ulkopuolella olevia alle 29 -vuotiaita nuoria löytämään uutta suuntaa elämälle. Kaikki on mahdollista kun uskaltaa rohkeasti tarttua haasteisiin.



Lähteet:


Aluehallintovirasto 2019. Etsivä nuorisotyö. https://www.avi.fi/web/avi/etsiva-nuorisotyo

Nuorisobarometri 2017. Opin koulut ja pientareet. 

Ohjaamo. 2019. Mikä on Ohjaamo? https://ohjaamot.fi/mika-on-ohjaamo-1

Tilastokeskus. 2018. Koulutuksen keskeyttäminen väheni edelleen. https://www.stat.fi/til/kkesk/2016/kkesk_2016_2018-03-14_tie_001_fi.html


Kuvat: 

Pixabay. 2019. Upeita ilmaisia kuvia. https://pixabay.com/fi/






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti