perjantai 5. huhtikuuta 2019

“Vain veikkaamalla voit voittaa” - Äänestä!

Äänestämiseen liittyvää aihetta miettiessäni tuli mieleeni yllä oleva vanha mainoslause muutamien vuosien takaa. Joidenkin mielestä äänestämistä voisikin verrata veikkaamiseen, sillä vaikka miten ruksit lippuusi numeroita, ei niillä välttämättä voita. Mutta entäpä jos käykin hyvin, kanssasi samaa mieltä olevat ovat lähteneet uurnille ja äänestämäsi puolueen jäsenistä yhä useampi pääsee eduskuntaan. Tämä tapahtui esimerkiksi vuonna 2011, kun isänmaallisia arvoja perussuomalaiset saivat lisättyä kansanedustajiensa määrän viidestä edustajasta 39 edustajaan ja saivat nostettua politiikkaan erilaista näkökulmaa, mihin aiemmin oli totuttu (Tilastokeskus 2011).


Eduskuntavaaleista

Alle kahden viikon päästä, 14.4.2019 pidetään Suomessa eduskuntavaalit, joissa 18 vuotta täyttäneillä Suomen kansalaisilla on äänioikeus. Tämän lisäksi vaaleissa saavat äänestää myös kaksi vuotta Suomessa asuneet muiden maiden kansalaiset. Hyvissä ajoin ennen vaalipäivää kotiilähetetään kirjeitse ilmoitus äänioikeudesta. Voit halutessasi myös äänestää ennakkoon missä tahansa ennakkoäänestyspisteessä Suomessa tai ulkomailla.  




Yle uutisoi, että myöhäisessä keski-iässä olevat 55-69 –vuotiaat äänestävät eniten, sillä heidän äänestysaktiivisuutensa oli viime kunnallisvaaleissa 72%, kun taas nuorten, 18-24 –vuotiaiden äänestysprosentti oli alle 33%. Kärjistetysti tämä siis tarkoittaa sitä, että vanhempiemme ja isovanhempiemme ikäiset enimmäkseen päättävät paljon myös nuoriin liittyvistä asioista. Kun katsomme eri puolueiden jäsenistön keski-ikää, kertoo Yle, että Vihreät ainoa puolue, jonka jäsenistön keski-ikä on alle 50 vuotta, kun taas esimerkiksi SDP:n jäsenten keski-ikä on 61,5 vuotta. 

Tässä kohtaa on siis nyt nuorilla mahdollisuus iskeä, vaikuttaa ja antaa ääni sille omia arvoja lähellä olevan puolueen ehdokkaalle, joka ajaa asioita, joita itse pitää tärkeinä.    



Paljon on aikaisempina vuosina mietitty eri keinoja äänestysaktiivisuuden nostamiseksi sekä yleisesti että nuorten osalta. Tänä vuonna on kehitetty erityisesti nuorille 18 – 22 –vuotiaille ensiäänestäjille sopiva chat-pohjainen ja puhekielinen vaalikone; Vaalibotti, jonka lyhyimmän version tekemiseen menee vain muutama minuutti. Paina tästä jos haluat kokeilla Vaalibottia.

Vaalibotin lopuksi näkyy myös kolmen minuutin mittainen Salatut puolueet -saippuasarja, joka kertoo miltä näyttää jos puolueet olisivat saippuasarjahahmoja. 

Tästä näet suoraan Salatut Puolueet saippuasarjan (kesto noin 3min.)

Mitä enää odotat - ennakkoäänestys on jo alkanut ennakkoäänestyspisteissä. Tule ja ota kaverisikin mukaan!


Lähdeviitteet:

Nissinen, H. 2019. Yle-Kioskin, Sitran ja All-youth –hankkeen yhteisprojekti aktivoi nuoria vaalien pariin. 
https://www.sitra.fi/uutiset/vaalibotti-nuorille/

Tietoa Suomesta. Vaalit ja äänestäminen Suomessa. 2015. 
https://www.infofinland.fi/fi/tietoa-suomesta/suomalainen-yhteiskunta/vaalit-suomessa 

Tilastokeskus. Perussuomalaiset vaalien suurvoittaja, Kokoomus nousi suurimmaksi puolueeksi eduskuntavaaleissa 2011. 
http://www.tilastokeskus.fi/til/evaa/2011/evaa_2011_2011-04-29_tie_001_fi.html 

Yle. Tutkimus: Tällaisia puolueiden jäsenet ovat – keskusta ja SDP eläkeikäisten puolueita ja perussuomalaiset miesten. 2017. 

Yle. Hätkähdyttävä tieto: Harvempi kuin joka kolmas nuori äänesti viime kuntavaaleissa. 2017. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti